Odborné články

Jak správně používat diamantové kotouče?

Efektivita řezáníEfektivita řezání, tedy rychlost a přesnost řezu, trvanlivost kotouče a pořizovací cena jsou základní body, které jsou při řezání důležité, ať už řežete s úhlovou bruskou, řezačem spár či třeba s kamenickou pilou. Připravili jsme pro vás tipy, jak diamantové kotouče používat správně, aby vám vydržely co nejdéle.

 

Kotouč musí být kvalitní

 

Ani ta nejprofesionálnější pila vám nezaručí přesný a rychlý řez, pokud nebudete mít kvalitní kotouč. Jeho výběru proto věnujte pozornost, sledujte složení a tvrdost segmentu, doporučení výrobce, na co kotouč používat a jakou má obvodovou rychlost. Pro životnost i kvalitu řezných vlastností je důležitý počet, velikost a tvar diamantových zrn.

 

V základním rozhodování vám pomůže pravidlo, že pro řezání tvrdých materiálů vám poslouží měkký kotouč, resp. diamantový kotouč s měkkou matricí, a naopak. Výběr špatného řezného kotouče vede k nepřesnému řezu, zalešťování zrn v matrici nebo rychlému úbytku. Podrobnějšímu výběru kotouče se věnuje článek zde.

 

Jistě jste si již setkali s kotouči, které mají diamantová zrna v matrici rovnoměrně rozložená v prostorové mřížce, a přemýšlíte, zdali je výhodné je použít. Tato výhoda je nicméně diskutabilní a nedá se říct, že by tento typ kotoučů byl efektivnější. Doporučujeme vsadit na kotouče, které jsou určené pro daný materiál a mají vhodné složení matrice a pojiv.

 

Dvě metody řezu

 

Pokud řežete stolovou pilou, můžete zvolit dvě metody řezu. Pokud řežete spíše měkčí materiály a chladíte kotouč vodou, řežte s řeznou hlavou pevně zaaretovanou na plnou řeznou hloubku, čímž tlačíte materiál do řezu. Druhá metoda je řezání po krocích, při kterém pojíždíte stolem vpřed a vzad a řeznou hlavu v krajních polohách snižujete, dokud se materiál úplně neoddělí. Čím tvrdší materiál zvolíte, tím častěji musíte zdvihat hlavu dopředu a dozadu. Tato metoda je efektivní, šetří kotouč a umožňuje pohodlné a vysoce výkonné řezání.

 

Netlačte nadměrně na materiál, který právě řežete, ze strany. Můžete tím poškodit, nebo předčasně opotřebit nástroj.

 

Řežete řezačem spár? I zde se vyvarujte nadměrného bočního tlaku na rukojeť stroje, řezný kotouč se pak nerovnoměrně opotřebovává, přestává být vyvážený a snižuje se jeho životnost. Spouštějte kotouč do řezu pomalu, přílišná rychlost nadměrně zatěžuje motor a zvyšuje zatížení kotouče a teplotu v řezu.

 

Jak na materiály o větší tloušťce?

 

Pokud řežete silnější vrstvy, které mají nad 10 cm, řežte materiál postupně, ve vrstvách s maximální hloubkou 5 až 8 cm. Kotouč díky tomu zůstává v otáčkách a řezných podmínkách, které jsou pro něj ideální a navíc ušetříte až 30 % času a zvýšíte tím životnost kotouče. Pokud řežete hlouběji než 20 cm, doporučujeme vystřídat kotouče. Začněte obyčejným kotoučem o průměru 400 cm, poté si vezměte větší a diamantový kotouč si schovejte na závěrečný řez hlubších vrstev. Vaše nejdražší kotouče vám tak vydrží déle.

 

Pravidelně kotouč ochlazujte

 

Při řezání na sucho vždy po dvou minutách nechte kotouč běžet alespoň 15 sekund jen tak naprázdno, vzduch ho dostatečně ochladí. Při broušení za mokra pravidelně kontrolujte přívod vody, vodu pravidelně doplňujte, a pokud dojde k poruše, kromě hladiny vody zkontrolujte také, jestli není potřeba vyčistit filtr čerpadla. Mokré řezání má mnoho výhod, voda v řezu snižuje teplotu segmentu, čímž prodlužuje životnost diamantového kotouče, navíc mokré řezání snižuje prašnost při práci, což se vyplatí. Vždy ale sledujte instrukce výrobce a podívejte se, zdali je kotouč určen na řezání za mokra, za sucha, či pro obě varianty.

 

´Netlačte na pilu´

 

Nadměrný tlak na pilu není žádoucí, raději stroj nechte, aby vlastní vahou materiál sám materiál odebíral. Tím zabráníte vysokým teplotám, protože se sníží tření v místě řezu a segment se nebude tak rychle opotřebovávat.

 

Nepřesný řez a nízký výkon vyzývá ke kontrole kotouče

 

Nepřesnost řezu je často způsobená poškozením či opotřebováním kotouče, případně použitím kotouče, který je určený na jiné materiály. Častým problémem je také zaleštěný kotouč. Pokud jste u kotouče problém nenašli, nechte si seřídit pilu, případně zkontrolujte stav řezné hřídele a také se podívejte, zdali upínací matice není nedotažená. Pokud se vám řeže špatně, pomalu a ztuha, problémem mohou být zaleštěná zrna. Ta poznáte snadno. Pokud je diamantový kotouč na omak hladký a diamantová zrna z něj nevyčnívají, znamená to, že používáte na řezání příliš tvrdý kotouč, a zrna se kvůli tomu neodhalují z matrice. Měkčí matrice zajistí rovnoměrné obnažování zrn. Zkuste říznout do abrazivního materiálu, pískovce či specializovaného přípravku na obnovu kotouče. V případě, že se vám s kotoučem vůbec nedaří řezat, zkontrolujte, jestli je nasazen ve správném směru a je dobře upnutý.

 

Jak řezat čerstvý beton?

 

Řezání čerstvého betonu se provádí do 24 hodin od vylití betonu proto, aby větší betonové plochy řízeně praskaly při jeho zrání. Řez se provádí do hloubky 1/3 až 1/4 celkové tloušťky betonu. Nejčastěji na řezání čerstvého betonu využijete diamantové kotouče o průměru 300 nebo 350 s šířkou segmentu 3-4 mm, s ochranou segmentů proti podbroušení, určené pro abrazivní materiály. Ochrana segmentu bývá zajištěna buď přidaným kladívkovým segmentem nebo několika zvětšenými segmenty po obvodu kotouče.

 

Zobrazit nabídku diamantových kotoučů

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod diamantove-rezani.cz hodnotilo 22 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    26. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    30. 11. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis diamantových kotoučů a strojů pro diamantové řezání a jádrové vrtání NORTON Clipper. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru diamantového řezání a vrtání. Nabízíme profesionální technické řešení nejen pro průmyslové aplikace, ale také pro řemeslníky nebo soukromé užití.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o