Odborné články

Na co dbát při koupi obkladačské pily?

Obkladačské pily využijete při řezání obkladů, dlažeb nebo skla, kdy je nutné provádět hladké a čisté řezy bez rozlámaných okrajů. Jak se ale v nabídkách prodejců vyznat – a v jakých případech vlastně obkladačskou pilu skutečně potřebujete?

 

Na malé objemy si vystačíte i s řezačkou

 

Obkladačské pily jsou robustní nástroje určené profesionálům, jejich cena se pohybuje řádově v desítkách tisíc korun. Jestliže koupi takové pily zvažujete kvůli seříznutí několika dlaždic do koupelny, pak toto rozhodnutí ještě jednou přehodnoťte.

 

Na drobné práce vám totiž dost možná postačí i obyčejné vyštipovací kleště na obklady. Tvar jejich čelistí umožňuje relativně přesně vyštípat obklad do tvaru L, U nebo do oblouku, akorát počítejte s tím, že přesná práce vyžaduje jistou dávku manuální zručnosti a šikovnosti. Proto si to nejdřív zkuste nanečisto.

 

Výkonnější a vhodnější alternativou jsou tzv. řezačky na obklady. Fungují na jednoduchém principu, kdy řezacím kolečkem narušíte povrch dlaždice a následně ji o ostrý lamač na pracovní desce silou rozlomíte. Je tedy jasné, že takové řezačky se hodí jen pro tenké obklady.

 

Další možnosti pro řezání obkladů představují stará dobrá flexa (úhlová bruska) nebo ruční řezačka na obklady. Oba přístroje vypadají podobně, držíte je v ruce a obklad řežete pomocí řezacího kotouče – ideálně diamantového. Je to ale docela dřina a při větším objemu byste prací strávili věčnost.

 

Profesionální obkladači nebo kutilové, kteří se s řezáním obkladů a skla setkávají častěji, by si proto bez váhání měli pořídit obkladačskou pilu.

 

Robustní konstrukce s naklápěcím stolem

 

Obkladačské pily na první pohled vypadají stejně jako stolové – mají robustní a pevnou konstrukci, k řezání využívají přesnosti řezacího kotouče a práce s nimi je tak jednoduchá, že obsluhu po krátkém zaškolení zvládne úplně kdokoliv.

 

Navzdory tomu jsou zárukou naprosto čistých, hladkých a přesných řezů, kterých s řezačkou nebo úhlovou bruskou nemá šanci dosáhnout ani zkušený profesionál. A kdyby náhodou ano, rozhodně mu to zabere několikanásobně více času.

 

Ale zpět k obkladačským pilám. Už jsme uvedli, že jsou podobné pilám stolovým, v něčem se ale přece jenom liší. Zaprvé mají ještě precizněji zpracovanou konstrukci a zadruhé disponují naklápěcím stolem, který usnadňuje řezání kamenických rohů. Některé profi modely (tzv. mostové pily) jsou navíc vybavené naklápěcím ramenem, díky kterému můžete přesně řezat i pod úhlem.

 

Kotouč musíte vždycky chladit

 

Odlišnost od stolové pily spočívá i v možnostech použití kotouče. Ve stolové pile můžete používat jakékoliv segmentové i celoobvodové kotouče, v obkladačské pouze celoobvodové. Právě ty totiž dělají hladké řezy a jsou určené k řezání obkladů, dlaždic nebo keramiky.

 

Tato velká výhoda je ale vykoupena jednou nevýhodou – absence segmentů na obvodu kotouče znamená, že kotouč se při práci hodně rychle zahřívá a musíte ho neustále chladit.

 

Obkladačská pila tuto situaci řeší dvěma způsoby. Vybrané modely mají přímo ve své konstrukci zabudované oběhové čerpadlo a nádrž s vodou, takže během řezání voda cirkuluje v oběhovém systému a neustále kotouč chladí. Tyto pily jsou skvělé v případě, že nemáte k dispozici zdroj vody.

 

Pily bez zabudovaného čerpadla a nádrže musíte k vodovodnímu zdroji – kohoutku – připojit. Mají proto vyšší spotřebu i nároky na pracovní prostředí.

 

Chlazení kotouče v každém případě nikdy nepodceňujte – je totiž důležité hned z několika důvodů. Vedle chlazení kotouče zajišťuje také rychlejší řez, protože skrápěný kotouč pracuje efektivněji. A mokré řezání navíc zamezuje zbytečnému prášení.

 

Jako u stolových pil

 

Ostatní parametry obkladačských pil jsou srovnatelné s těmi stolovými – zajímat vás musí hlavně maximální hloubka řezu a maximální délka řezu. Ty vám totiž prozradí, jak velké bloky můžete s danou pilou řezat.

 

Podrobněji jsme se parametrům stolové pily věnovali v tomto článku, takže nebudeme stejné informace opakovat znovu. Pro výběr pily pro obkladače platí to stejné jako pro výběr pily stolní.

 

Rozhodně se ale při výběru neřiďte jen hlavními údaji a čísly, důležité jsou i drobné detaily. Právě ty vám totiž ve výsledku ušetří nejvíc starostí, času i práce.

 

Namátkou: určitě si kupte takovou pilu, která má sklopné nohy a madla. Až ji budete nakládat do dodávky nebo uskladňovat ve sklepě, bude vám jasné proč. Myslete také na pohodlnou manipulaci s pilou, pokud je vybavená pevnými transportními kolečky, opět je to výhoda navíc.

 

Během řezání vám práci usnadní už zmiňovaná naklápěcí řezná hlava, některé modely vás překvapí i takovými drobnostmi, jako jsou svorky pro uchycení dlažby nebo pogumovaná pracovní plocha. Dlaždice se vám pak na stole ani nepohne – a vy ji neomylně rozříznete přesně tak, jak potřebujete.

 

 

Zobrazit pily pro obkladače

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod diamantove-rezani.cz hodnotilo 22 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    26. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    30. 11. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis diamantových kotoučů a strojů pro diamantové řezání a jádrové vrtání NORTON Clipper. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru diamantového řezání a vrtání. Nabízíme profesionální technické řešení nejen pro průmyslové aplikace, ale také pro řemeslníky nebo soukromé užití.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o