Odborné články

NORTON Clipper představil pásovou pilu. Je lepší než bloková?

Pásová pilaProfesionální stavebníci, kteří k řezání zdících bloků používají blokové pily NORTON Clipper, mají po představení pásové pily CB 511 velké dilema. Bude lepší zůstat u blokových pil, nebo raději investovat do koupě pásové pily? Odpovědět na tuto otázku se pokusíme v následujících řádcích.

 

Pásová pila nepráší a řeže rychleji

 

Hned při prvním prozkoumání parametrů si všimnete, že CB 511 je výrazně lehčí než většina blokových pil NORTON Clipper. Zatímco pásová pila váží 203 kg, modely blokových pil JUMBO 900 a 1 000 výrazně přes 300 kg. Nízká hmotnost pásové pily přináší výhody v podobě vyšší mobility a snadnější manipulace.

 

Využití dlouhého řezacího pásu namísto kulatého diamantového kotouče přináší i další velkou výhodu. S pásovou pilou uřežete zdící blok až 508 mm vysoký a 660 mm dlouhý, což je kombinace, kterou vám žádná bloková pila nabídnout nemůže. S pásovou pilou takto uříznete cihelné, pórobetonové a betonové zdící bloky jako jsou Porotherm či Ytong, řezat s ní můžete i izolační materiály.

 

Díky použití tenkého pilového pásu má CB 511 minimální prořez a jinou technologii řezu, takže při práci je rychlejší a prakticky téměř nepráší. Pásová pila řeže v průměru 2x – 3x rychleji než pila bloková, navíc s ní můžete bez obav řezat i za sucha – pás není třeba chladit. Rychlost řezu a absence vodního čerpadla pro vás jako majitele znamená výrazné snížení provozních, servisních i mzdových nákladů.

 

Za zmínku stojí i to, že pásová pila pracuje s napětím 230 V, takže jí k provozu postačuje klasický jednofázový okruh – zásuvka či elektrocentrála. Blokové pily jsou v tomto směru náročnější a kvůli použití elektromotoru téměř vždy vyžadují třífázový okruh o napětí 400 V.

 

Blokové pily jsou stabilnější a výkonnější

 

Co oproti tomu můžou nabídnout blokové pily? Jejich největší výhodou je bezpochyby robustní konstrukce, která umožňuje použití těchto pil i ve velmi náročných podmínkách. Pily jsou při práci extrémně stabilní a umožňují přesné vedení, takže s nimi bez jakéhokoliv rizika budete řezat na mm přesně.

 

Největší blokové pily NORTON Clipper lze osadit diamantovými kotouči o průměru 1 000 mm, což vám umožňuje řezat zdící bloky až 720 mm dlouhé. Takový rozsah pásová pila nemá – jak jsme psali výše, poradí si s maximální délkou 660 mm.

 

Díky tomu, že blokové pily k řezání využívají diamantové kotouče, jsou také univerzálnější než pily pásové. Můžete s nimi řezat kompletní škálu stavebních materiálů od abrazivních až po velmi tvrdé – stačí jenom vyměnit kotouč. Pásové pily si zatím poradí jen s cihelnými, pórobetonovými a betonovými zdícími bloky, případně izolacemi.

 

Obrovskou sílu a výkon blokových pil pak podtrhuje elektromotor, ty největší blokové pily NORTON Clipper jsou osazené motorem o výkonu 7,5 kW. Pásová CB 511 je v tomto směru mnohem skromnější, pohání ji motor o výkonu 1,85 kW.

 

Závěr? Pásová pila se vyplatí

 

Vzhledem k výše uvedeném nelze zcela jednoznačně říct, zda je lepší pásová nebo bloková pila. Obě varianty mají svoje nesporné výhody a napříč stavebním odvětvím bezpochyby najdou svoje uplatnění.

 

Většině stavebních firem se ale investice do pásové pily jednoznačně vyplatí. Pila je rychlá, přesná, nepráší a můžete s ní řezat i za sucha. Navíc nemá tak velké nároky a snadno se s ní manipuluje. Pokud hledáte pilu k řezání zdících bloků z betonu či cihel, případně izolací, je pro vás CB 511 ideální volbou.

 

Oproti tomu blokové pily doporučíme těm firmám, které potřebují řezat obrovské zdící bloky nebo širokou škálu různých stavebních materiálů. V takových případech už vám totiž pásová pila nemusí stačit – a koupě robustní blokové pily je pak zcela na místě.

 

 

Zobrazit pily na zdící bloky

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod diamantove-rezani.cz hodnotilo 22 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    26. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    30. 11. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis diamantových kotoučů a strojů pro diamantové řezání a jádrové vrtání NORTON Clipper. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru diamantového řezání a vrtání. Nabízíme profesionální technické řešení nejen pro průmyslové aplikace, ale také pro řemeslníky nebo soukromé užití.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o