Odborné články

Jak prodloužit životnost diamantových kotoučů?

Kvalitní diamantový kotouč vás vyjde na několik tisíc korun, proto byste s ním měli pracovat tak, aby vám vydržel co možná nejdéle. Všechno začíná správným výběrem, pokračuje respektováním řezaného materiálu a končí skladováním.

 

Na kotouči nešetřete

 

Nejprve něco ke konstrukci. Diamantový kotouč se skládá z ocelového nosiče a řezného segmentu. Řezný segment tvoří pojivo (tzv. matrice) s drobnými zrnky syntetického diamantu. Velikost a tvar těchto zrnek určují řezné vlastnosti kotouče.

 

Materiál i výrobní proces diamantových kotoučů jsou relativně drahé, proto počítejte s tím, že kvalitní kotouč vás vyjde řádově na tisíce korun. Jestliže najdete v hobby marketu kotouč za pár stovek, máte téměř jistotu, že není diamantový. Ať už vám prodejce tvrdí cokoliv.

 

„Diamantové“ kotouče z hobby marketů za pár stovek jsou obvykle vyrobené z levných kovů a při řezání se kroutí nebo pálí. Rozhodně si je nekupujte.

 

Dbejte pokynů výrobce

 

Každý diamantový kotouč je od výrobce určený k řezání úzkého spektra stavebních materiálů. Nikdy toto doporučení neignorujte.

 

Velmi obecně lze říci, že měkké materiály řezejte kotouči s tvrdým pojivem a hrubými diamantovými zrny a tvrdé materiály naopak kotouči s měkkým pojivem a jemnými diamantovými zrny.

 

Pokud toto pravidlo porušíte, sami to rychle poznáte. Třeba při řezání tvrdého materiálu kotoučem s tvrdým pojivem a hrubými zrny kotouč skoro neřeže, diamanty se zalešťují a segment ubývá rychleji, než je obvyklé.

 

Pozor na podbroušení

 

Špatný výběr kotouče vede také k podbroušení = obroušení místa, ve kterém je segment navařený na ocelový nosič. V extrémním případě to může zajít tak daleko, že segment od nosiče kotouče úplně odpadne – a vy pak musíte celý kotouč vyměnit.

 

K podbroušení nejčastěji dochází při řezání abrazivních materiálů, kdy kotouč nestíhá z řezu odvádět zbylý prach a nečistoty, které následně obrušují místo spojení nosiče se segmentem. I proto bývají kotouče na abrazivum vybavené šikmým nebo přidaným segmentem, který riziko podbroušení eliminuje.

 

Na řezání živice či čerstvého betonu vždy používejte jen tyto kotouče se speciálně upraveným segmentem. Z naší nabídky vyberete např. kotouče Super Asfalt Evo a Super Beton Evo z dílny uznávaného výrobce NORTON Clipper.

 

Při práci na pilu netlačte

 

Klíčovou roli v životnosti kotouče hraje také to, jak s ním pracujete. Ještě před samotným řezáním se vždy ujistěte, že máte kotouč správně usazen v pracovním nástroji. Musí se otáčet ve směru šipek (případně ve směru letící kometky na matrici), lehce a volně, přitom ale stále v ose (nesmí sebou házet do stran). Pokud sebou kotouč hází, utáhněte příruby.

 

Během práce na kotouč netlačte, stačí hmotnost pracovního nástroje. Řezejte pomalu, trpělivě, nikam nespěchejte. Hlubší řezy klidně řezejte na víckrát, dělejte přestávky a nechte kotouč odpočinout. To platí zejména v případě suchého řezání, při kterém byste měli dělat pauzy každých 30-60 sekund.

 

Pokud je to ale možné, vždy kotouč skrápějte vodou. Při suchém řezání dochází k velkému přehřívání segmentu, kvůli čemuž pak segment rychleji ubývá. Připomínáme, že řezné kotouče jsou určené jen na přímé řezání, takže s nimi nedělejte oblouky a už vůbec materiál neobrušujte pomocí hrany.

 

Skladujte na suchém místě

 

Mimo sezónu musíte kotouče správně uskladnit, nejvíce jim svědčí tmavé a suché místo, aby nekorodovaly. Na uskladněný kotouč nic nepokládejte, jinak by se mohl prohnout a potom během řezání házet. S takovým kotoučem pak těžko něco uříznete, navíc by mohl poškodit hřídel či celý pracovní nástroj.

 

Zobrazit diamantové kotouče

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod diamantove-rezani.cz hodnotilo 22 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    26. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    30. 11. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis diamantových kotoučů a strojů pro diamantové řezání a jádrové vrtání NORTON Clipper. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru diamantového řezání a vrtání. Nabízíme profesionální technické řešení nejen pro průmyslové aplikace, ale také pro řemeslníky nebo soukromé užití.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o