Odborné články

Na co se soustředit při výběru řezače spár?

Pohodlné a bezpečné řezání, minimální prašnost a spolehlivý provoz bez častých závad. To jsou vlastnosti, které od nového řezače spár očekáváme. Jak vybrat ten správný stroj, aby nás při řezání asfaltových a betonových povrchů nic nepřekvapilo?

 

Základem je kvalitní motor. Vsaďte proto na značkový motor, u kterého máte zaručený jak výkon a nízkou poruchovost, tak dostupnost náhradních dílů a servisu. Chybu neuděláte volbou motorů značek Honda, Briggs nebo Vanguard. Výkony řezačů spár se u značky Norton Clipper pohybují od 4,8 až po 23 kW, můžete je proto používat jak pro občasné použití, tak v náročném provozu na dálnicích a v halách.

 

Kvalitní diamantový kotouč usnadní práci

 

Neméně důležitou součástí řezačů spár jsou kvalitní diamantové kotouče. Někdy jsou sice automaticky dodávány spolu s řezačem, ale často je potřeba je dokoupit zvlášť. Soustřeďte se na parametry kotouče, na jeho průměr, vrtání (průměr na hřídeli) a výšku segmentu.

 

Sledujte také, pro co je kotouč určen, některé se hodí na řezání betonu, jiné na asfalt s ochranou proti podbroušení segmentu a s některými typy můžete řezat oba materiály. Kvalitní kotouč ušetří váš čas, snadněji se s ním řeže a také prodlužuje životnost řezače.

 

Průměry kotoučů jsou různé, dbejte však na to, aby do řezače pasoval a rozmyslete si také, jakou hloubku řezu budete potřebovat. Vyplatí se zvolit 2,5 x větší průměr kotouče než je hloubka materiálu, který řežete. Kotouče seženete od průměrů 300 mm až po 700 mm, u značky Norton Clipper je maximální hloubka řezu od 125 až po 280 mm.

 

RADA PRO ŘEZÁNÍ SILNÝCH VRSTEV: Ať už se chystáte řezat silnou vrstvu, řežte raději celou vrstvu ve více krocích. Budete-li řezat postupně po 5cm vrstvách, výsledný řez zvládnete mnohem rychleji, výrazně ušetříte kotouč a především celý stroj.

 

Sledujte i výšku segmentu

 

Počet, velikost a tvar diamantových zrn v pojivu je důležitý pro rychlost řezání a životnost kotouče. Výrobce u každého kotouče uvádí, pro jaké materiály se hodí, zdali je multifunkční jako například vlajkový kotouče firmy NORTON Clipper kotouč 4x4Explorer+, nebo speciální pro konkrétní materiály. Kotouče se rozdělují i kategorií dle životnosti a řezných vlastností. Pokud máte spolehlivé pracovníky, určitě se vám vyplatí kotouče vyšší kategorie, kde je finanční a časová úspora nejefektivnější. Vyrábí se například také kotouče, které jsou při provozu extrémně tiché, nicméně ty vzhledem k hlučnosti motoru, zde ztrácí u řezačů spár význam.

 

Používání stroje

 

Před použitím stroje věnujte pozornost počtu otáček, protože pokud jsou příliš nízké, práce trvá déle a segment se rychleji opotřebovává. Při vysokých otáčkách hrozí riziko úrazu a ztupení segmentu. Počet otáček u většiny strojů není regulovatelný, ale u řezačů s výkonnějšími motory jsou kotouče pro co nejvyšší řezný výkon speciálně upraveny.

 

Řezače spár Norton Clipper jsou vybaveny nádrží na vodu pro mokré řezání. Díky tomu, že voda kotouč ochlazuje, se méně opotřebovává segment, snižuje se prašnost a také riziko přehřívání.

 

Praktická konstrukce

 

Výhodou řezačů je také jejich jednoduchá konstrukce u strojů s menším výkonem je pojezd manuální a spouštění do řezu ruční, výkonnější stroje mají pojezd automatický a spouštění do řezu hydraulické pro zjednodušené práce v náročných podmínkách. Praktičnost hledejte v detailech. Zapouzdřená tyč spouštění do řezu chrání mechanizmus před zanesením nečistotami. Pojezdová kola na ložiscích ulehčují přepravu a plynulé a přesné řezání. Také ukazatele a vedení v řezu výrazně ulehčí práci obsluhy. Důležité jsou i další detaily - aretace spouštěcího kola, brzda pro přepravu, viditelný ukazatel hloubky řezu.

 

Jednoduchá obsluha

 

Při volbě řezače spár se soustřeďte také na to, zdali se snadno obsluhuje a je stabilní. Značka Norton Clipper vyrábí vysoce stabilní stroje s odpruženou rukojetí pro co nejsnazší práci. Řezače Norton Clipper se nejen snadno obsluhují, ale i udržují.

 

Zobrazit řezače spár s pojezdem

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod diamantove-rezani.cz hodnotilo 22 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    26. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    30. 11. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis diamantových kotoučů a strojů pro diamantové řezání a jádrové vrtání NORTON Clipper. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru diamantového řezání a vrtání. Nabízíme profesionální technické řešení nejen pro průmyslové aplikace, ale také pro řemeslníky nebo soukromé užití.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o