Odborné články

Na co si dát pozor při koupi stolové pily?

Stolová pila a jak ji vybratK provádění precizně rovných a esteticky čistých řezů budete potřebovat stolovou pilu. Jednotlivé typy se od sebe liší velikostí, hmotností, počtem otáček, maximálním průměrem kotouče či maximální hloubkou řezu. Jak se v nabídce výrobců co nejrychleji zorientovat?

 

Větší kotouč = hlubší řezy

 

Základním parametrem každé stolové pily je maximální průměr kotouče, kterým pilu můžete osadit. Nejčastěji se setkáte s rozmezím 250-500 mm a obecně platí, že čím větší kotouč, tím hlubší řezy s ním můžete provádět.

 

Pro příklad s kotoučem o průměru 350 mm můžete řezat do hloubky asi 110 mm, zatímco s kotoučem o průměru 500 mm už zvládnete i 195 mm. Uvedené hodnoty jsou orientační a liší se v závislosti na konstrukci pily, ale pro základní orientaci postačí.

 

Kdyby vám tyto hodnoty náhodou nestačily, nevadí. Někteří výrobci mají ve své nabídce speciální stolové pily, jejichž parametry se vymykají průměru. Pro příklad uvádíme stolovou pilu JUMBO 1 000 z díly NORTON Clipper, která pojme kotouč o průměru 1 000 mm a můžete s ní řezat až do maximální hloubky 420 mm. Přesnost řezu se i při takto velkém kotouči u Clipperu pohybuje v rozsahu 1-2 mm.

 

Při výběru pily sledujte i parametr vrtání hřídele, který označuje průměr hřídele, na kterou nasazujete diamantový kotouč. Pro kotouče s průměrem přes 300 mm bývá standardní průměr vrtání 25,4 mm. Hlídejte si to, abyste pilu mohli osadit stávajícími kotouči a nemuseli hned kupovat nové.

 

Řezání pod úhlem

 

Kvalitní stolové pily umožňují naklopení řezné hlavy s kotoučem, její aretaci a následné řezání pod úhlem.

 

Parametr maximální hloubka řezu se obvykle uvádí při klasickém 90° řezání, kdy máte řezaný materiál položený vodorovně na pracovní desce a následně na něj pod pravým úhlem navádíte řezný kotouč. Pokud ale řeznou hlavu s kotoučem naklopíte, můžete řezat i pod úhlem 45°. Maximální hloubka řezu je při tomto způsobu přirozeně menší.

 

U lepších stolových pil vám řezání pod úhlem usnadňují pravítko (a)nebo úhelník, takže si řez nejprve naměříte a následně na mm přesně uříznete.

 

Rychlost otáček

 

Počet otáček stolové pily by měl odpovídat maximálnímu průměru kotouče, se kterým je pila schopna pracovat.

 

Pro kotouč o průměru 250 mm je vhodných asi 5 000 ot./min, pro kotouče o průměru 500 mm vám pak stačí poloviční rychlost – 2 500 ot./min. Kotouč má v obou těchto případech stejnou – optimální – obvodovou rychlost.

 

Stolová pila a jak ji vybrat

Transport, chlazení či výměna kotouče

 

Důležitým parametrem stolových pil je aretace řezné hlavy, protože právě ta je zárukou, že vám kotouč v průběhu řezání nikam „neuhne“ – a to ani při řezání pod úhlem. Klidně si nechte od prodejce ukázkově předvést, jak pevně kotouč v hlavě drží.

 

Zásadní je také způsob pojezdu u pojezdového stolu, jelikož časem dochází k opotřebení pojezdových kol a tím k snížení přesnosti řezání. Doporučujeme vybírat stolové pily např. se samosvornými koly z odolné pryže, které mají velmi dlouhou životnost a zaručují přesný pojezd i ve chvíli, kdy se lehce opotřebují.

 

Jestliže plánujete na stolové pile řezat širokou škálu materiálů, je pro vás důležitá také rychlost výměny kotouče. Např. u pil NORTON Clipper kotouč vyměníte prostým sejmutím odnímatelného víka, takže vám to zabere jen chvilku. Díky možnosti uzamknout kotouč zabezpečovacím zámkem navíc nehrozí, že by vám ho někdo ukradl nebo si ho „vypůjčil“.

 

Při řezání diamantovým kotoučem musíte kotouč neustále chladit vodou, proto se dívejte i na to, jak má stolová pila vyřešený systém chlazení. Je dobré, když má čerpadlo umístěné přímo pod pracovní plochou a vodu pořád dokola cirkuluje, protože v takovém případě je kotouč neustále skrápěný. Tím pádem lépe a rychleji řeže, nepráší a déle vydrží.

 

Důležitým kritériem také je, jak je čerpadlo chráněno před hrubými nečistotami, což rozhoduje o jeho životnosti. Na každý pád výrobci doporučují vodu ve vaně pily i čerpadlo samotné pravidelně čistit.

 

Se stolovou pilou nejspíš budete i manipulovat, sledujte proto i její celkovou hmotnost, zda má transportní kolečka nebo možnost sklopit nohy. Je dobré volit modely s vyváženou konstrukcí, které poskytují dostatečnou tuhost konstrukce, ale zároveň nejsou zbytečně moc těžké.

 

Zobrazit stolové pily

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod diamantove-rezani.cz hodnotilo 22 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    26. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    30. 11. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis diamantových kotoučů a strojů pro diamantové řezání a jádrové vrtání NORTON Clipper. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru diamantového řezání a vrtání. Nabízíme profesionální technické řešení nejen pro průmyslové aplikace, ale také pro řemeslníky nebo soukromé užití.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o