Odborné články

Diamantové kotouče: jak vybrat ten správný?

Diamantové kotouče uplatníte při řezání tvrdých stavebních materiálů, jako jsou např. betonové výrobky, armovaný beton, asfalt, obklady, zámkové dlažby, sklo, keramika atp. Každý kotouč má však jiné vlastnosti a hodí se pro řezání jiného materiálu. V tomto článku poradíme, jak se v nabídce výrobců zorientovat.

 

Jak vlastně diamantový kotouč vypadá?

 

Největší částí každého diamantového kotouče je kovový nosič, který má po svém obvodu navařený tzv. diamantový řezný segment. Ten se k nosiči přivařuje buďto laserem nebo spéká, někteří výrobci ještě používají klasické pájení.

 

Segment je nejdůležitější částí kotouče a jeho složení rozhoduje o řezných vlastnostech. Jeho základní stavební hmotou je pojivo (tzv. matrice), ve kterém jsou rozmístěná zrníčka syntetického diamantu. Hustota, velikosta tvar diamantových zrnek poté určují životnost, kvalitu a možnosti použití kotouče.

 

Během řezání diamantovým kotoučem dochází k přirozenému opotřebovávání a úbytku segmentu. U kvalitních kotoučů pojivo i diamantová zrnka ubývají rovnoměrně, takže se neustále obnažují diamantová zrnka nová. Takto se děje až do té doby, než spotřebujete celý segment – pak je nutné kotouč vyhodit a koupit nový.

 

V této souvislosti upozorňujeme, abyste při koupi diamantového kotouče nenaletěli na lákavé nabídky mnohých hobby marketů, které prodávají „diamantové“ kotouče za pár stovek. Tyto kotouče ve svém pojivu nemívají zrnka diamantu, ale zrnka nějakého levného kovu, který se při řezání kroutí, pálí a neřeže.

 

Kvalitní diamantový kotouč vyjde obvykle na několik tisíc Kč a vždy k němu dostanete certifikát potvrzující pravost.

 

Jsou lepší celoobvodové nebo segmentové?

 

Segment diamantových kotoučů může být buďto nepřerušovaný, celistvý – pak jde o kotouče celoobvodové – nebo přerušovaný – pak jde o kotouče segmentové. V čem je mezi nimi rozdíl?

 

Celoobvodové kotouče, tedy ty s nepřerušovaným segmentem, uplatníte při řezání velmi tvrdých stavebních materiálů – skla, keramiky nebo glazovaných obkladů. S těmito kotouči docílíte velmi čistého a hladkého řezu, bez vyštípaných rohů, na druhou stranu se kotouče rychle zahřívají a musíte je důkladně chladit.

 

Segmentové kotouče, tedy ty s přerušovaným segmentem, jsou vhodné pro řezání abrazivnějších materiálů – např. betonu, kamene, asfaltu, zdiva atp. Díky přerušovanému segmentu velmi rychle řežou, samy se aktivně chladí a vynáší odbroušený materiál ven z řezu. Ve většině případů s nimi dokonce můžete řezat i na sucho, pak ale trošku více práší a rychleji se opotřebovávají.

 

Nevýhodou segmentových kotoučů je v porovnání s celoobvodovými hrubší řez.

 

Aby byl náš výčet kompletní, musíme vzpomenout i kotouče s tzv. turbo segmentem. Ten vypadá na první pohled jako celoobvodový, ale po stranách má vyvedené malé drážky, které jsou stranově přesazené, aby mezi nimi nevznikala mezera. Takové kotouče kombinují výhody obou popsaných variant, jsou univerzální a poskytují solidní kvalitu řezu v tvrdých i abrazivních materiálech.

 

Jakými parametry se řídit?

 

Základními parametry každého kotouče jsou průměr kotouče, výška segmentu a průměr vrtání.

 

Průměr kotouče vybírejte na základě toho, jak hluboké a dlouhé řezy hodláte dělat. Držte se přitom pravidla, že průměr kotouče by měl být roven asi trojnásobku průměru řezaného materiálu. Zároveň přitom myslete na to, aby se vám kotouč vešel do pracovního nástroje – pily, brusky či řezače.

 

Výška segmentu bývá u kotoučů v rozmezí 7-15 mm. Je sice pravdou, že vyšší segment se déle opotřebovává a je tak teoreticky lepší, v praxi ale o životnosti kotouče rozhoduje spíše způsob jeho používání a složení segmentu než jeho výška.

 

Segment se totiž nejvíce opotřebovává ve chvíli, kdy s ním řežete nevhodný materiál. Proto vždycky dodržujte pravidlo, podle kterého na měkké materiály používáme kotouče s tvrdým pojivem a hrubými zrny a na tvrdé materiály kotouče s měkkým pojivem a jemnými zrny.

 

Seriózní výrobci vám ke každému kotouči doporučí, které materiály s nimi máte řezat. Těmito doporučeními se bez výjimky řiďte, protože jedině tak získáte z kotouče maximum jeho potenciálu – dlouho vám vydrží a bude perfektně řezat.

 

U některých výrobců se setkáte s univerzálními multifunkčními kotouči, které můžete využívat na řezání většiny materiálů – tvrdých i měkkých. Tyto kotouče se vyrábí pomocí speciální technologie Infiltrated a jsou vhodné pro ty případy, kdy potřebujete v relativně malých objemech řezat široké spektrum materiálů. Pokud řežete velké objemy, pak si kupte na každý materiál speciální kotouč – bude to pro vás ekonomicky výhodnější.

 

V této souvislosti stojí za zmínku lucemburská značka NORTON Clipper, která přišla se segmenty typu Dynamic DUO. Ty vyrábí zmíněnou technologií Infiltrated, ale vylepšila ji ještě tím, že do pojiva přidává drobné elementy mědi, čímž ho změkčuje. Kotouč díky této úpravě řeže až o 40 % rychleji než srovnatelné kotouče od konkurence, což snižuje rychlost jeho opotřebení a zvyšuje efektivitu vaší práce.

 

Průměr vrtání označuje vnitřní otvor v kotouči pro nasazení na hřídel pracovního nástroje. V úhlových bruskách u kotoučů do 230 mm bývá průměr vrtání 22,23 mm, u kotoučů vyšších průměrů je nejčastěji otvor pro hřídel velký 25,4 mm nebo 20 mm.

 

Sledujte i hlučnost

 

Důležitým parametrem diamantových kotoučů bývá i hlučnost, např. NORTON Clipper přišel se svou řadou kotoučů Silencio, u kterých snížil hlučnost o 15 dB. Díky tomu s těmito kotouči můžete řezat i v zástavbě či hale a dokonce si při práci povídat.

 

Na závěr ještě podotýkáme, abyste se při výběru kotouče dívali také na parametry svého pracovního nástroje. Otáčky, výkon, způsob chlazení nebo upínací průměr vaší brusky, pily či řezače mají na celkovou spokojenost a efektivitu práce s diamantovými kotouči zásadní vliv.

 

 

Zobrazit diamantové kotouče

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod diamantove-rezani.cz hodnotilo 22 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    26. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    30. 11. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis diamantových kotoučů a strojů pro diamantové řezání a jádrové vrtání NORTON Clipper. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru diamantového řezání a vrtání. Nabízíme profesionální technické řešení nejen pro průmyslové aplikace, ale také pro řemeslníky nebo soukromé užití.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o